Algemeen

Muziekschool in Mineur

Op 15 oktober was er een uitzending van Zembla over het wegvallen van een hoop muziekscholen in Nederland. Door de bezuinigingen in de cultuur zijn deze scholen de laatste jaren allemaal omgevallen. Zo ook in Apeldoorn is de muziekschool wegbezuinigd. In deze uitzending wordt duidelijk uitgelegd welke gevolgen dit heeft op het gebied van cultuur en wat de meerwaarde was van een Muziekschool t.o.v. muziekdocenten die nu alleen in een eigen praktijk lesgeven. Gelukkig hebben we in Apeldoorn nog goede faciliteiten en kunnen we bijna op dezelfde manier daar onze lessen voortzetten. Maar toch is het natuurlijk anders en mis ik de oude situatie waarbij we meer bijeenkomsten hadden met collega’s en we samen makkelijker projecten konden organiseren. Gelukkig heb ik nog een aanstelling bij Kunstwerk! in Zevenaar. En dat er muziekscholen verdwijnen, wilt dit niet zeggen dat de passie voor muziek ook verdwijnt.  Integendeel, zo merk ik dat de laatste maanden de aanmeldingen van volwassenen voor koperles enorm zijn gestegen. Zowel in Apeldoorn als in Zevenaar is hierin een verandering te zien. Misschien dat Corona hier iets mee te maken heeft en men de behoefte heeft om iets nieuws te gaan proberen. Door deze toename was het zelfs een uitdaging om iedereen te kunnen plaatsen, maar gelukkig is dat wel gelukt.  Het is goed te zien dat de interesse in Muziek aan het stijgen is binnen mijn lespraktijk. Blijft het toch jammer, nu die belangstelling in muziek weer groter wordt we in Apeldoorn geen officiële muziekschool meer zijn. Komt bij dat het grootste voordeel van een muziekschool was, dat mede dankzij een Gemeente, muziek beter bereikbaar was voor kinderen uit een gezin met een lager inkomen. Want muziekles moet voor iedereen toegankelijk zijn.

Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *